Meme kanseri; meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması sebebiyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Meme kanseri , dünyada akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanserdir. Kadınlarda görülen en sık kanser türüdür, ülkemizde 40-50/100.000 kadın ile ilk sırada yer almakta ve görülme yaşı giderek düşmektedir. Ömür boyu meme kanseri olma riski %12.7(1/8) dir.
Başlıca risk faktörleri
- Kadın olmak
- İleri yaş
- Erken adet görme
- Geç menepoz
- Doymuş yağ oranı yüksek beslenme
- Ailede meme kanseri öyküsü
- Geç yaşta doğum yapmak/Hiç doğum yapmamış olmak
- Alkol ,sigara kullanımı
- Östrojen tedavisi
- Obezite
- Düşük sosyoekonomik düzey
- Genetik bozukluklar
- Fiziksel aktivite azlığı
Günümüzde meme kanseri belirtilerini çoğu kadın kendisi bulmaktadır. Kanserli tümörler sert, düzensiz kenarlı, yüzeyi pürtüklü ve meme dokusu içinde rahat oynatılamıyor. Başlıca belirtiler; Memede elle hissedilen sertlik veya kitle , iki meme arasında asimetri, meme başında veya meme cildinde içe doğru çekinti, memede kızarıklık,yara,çatlak,egzema , kabuklanma,portakal kabuğu görünümü, meme başında şekil ve yön değişikliği, meme başından akıntı, adet dönemlerinde farklı karakterde ağrı, koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle olarak ele gelmektedir.
Erken tanı için tarama teknikleri:
1-Kişisel(kendi kendine yapılan) meme muayenesi
2- Klinik(Doktor tarafından yapılan)
3- Mamoğrafi (40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamoğrafi çekimi)
Tedavi : 1- Cerrahi, 2-İlaçla tedavi ,3-Işınla tedavi, 4- Hormonoterapİ
Ülkemizde her ilde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) de ücretsiz olarak mamoğrafi çekilmekte, meme muayenesi eğitimi verilmekte, broşürler dağıtılmaktadır. Meme kanserinden korunma yolları olarak, bol meyve sebze tüketimi, yüksek kalorili ve yağdan zengin beslenmeden kaçma, düzenli egzersiz yapma, sigara ve alkolden uzak durma , çocuk sahibi olmak, stresten korunmak, aile öykünüzü öğrenin, kilo artışına izin vermeyin,kozmetik ürünlerdeki kiyasallardan kaçının,
Erken tanısı konmuş meme kanseri tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken tanı hayat kurtarır.
01-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Günleri kapsamında Kumluca Cumhuriyet Meydanında İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ve Akdeniz Üniversitesi Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi ile işbirliği yapılarak halkı bilinçlendirme etkinliği düzenlenmiştir. Katkılarından dolayı Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Selma ÖNCEL' e, Öğretim Üyesi Dr.Gamze TEZKERECİ'ye, Hemşirelik Bölümü Öğrencilerine, Desteklerinden dolayı Kumluca Belediye Başkanlığına, AK Parti Kumluca Kadın Kollarına, CHP Kumluca Kadın Kollarına ve etkinliğe katılan tüm halkımıza teşekkür ederiz.